top of page
  • bivid

Conceptes bàsics de ciberseguretat que necessites conèixer- PART 1

La ciberseguretat ens envolta i és a l'abast de tots nosaltres. Comprendre-la no requereix grans coneixements, sinó interès a saber com actuar i protegir-nos davant les diferents amenaces a què estem exposats quan fem ús dels nostres dispositius i naveguem per Internet. En aquest article farem el primer acostament a la ciberseguretat, mostrant diferents escenaris i conceptes clau, amb els quals fer el pas per convertir-nos en usuaris conscienciats i cibersegurs.


Avui dia tots som conscients dels beneficis que ens reporta la tecnologia i Internet. No obstant això, amb els seus avantatges també arriben els aspectes menys positius, com són les amenaces en forma de virus i fraus o la pèrdua de privadesa. Per tant, com a usuaris tenim per davant la missió de preocupar-nos i fer alguna cosa perquè la nostra experiència en l'ús de les tecnologies i Internet sigui el més segura possible.


Si has decidit que ara és el moment de posar-te al dia en temes de ciberseguretat, enhorabona! No importa la nostra edat o habilitats en el maneig de la tecnologia, ja que al final tot resideix a seguir una sèrie de pautes i bones pràctiques.

A continuació, veurem diversos escenaris i elements bàsics que són clau dins del món de la ciberseguretat:
Tallafocs

Quan naveguem per la Xarxa i accedim a una web, aquesta es comunica amb el nostre equip per establir la connexió entre tots dos. Les eines conegudes com a firewall o tallafocs analitzen aquestes connexions per impedir aquelles que puguin suposar un risc per a nosaltres.Programari

Programes informàtics que serveixen per fer tasques específiques. Qualsevol eina que instal·lem o utilitzem al nostre ordinador és un exemple de programari, com ara el navegador, el correu electrònic, un joc o qualsevol altra aplicació que ofereixi alguna funcionalitat concreta.


Spam

Correu de tipus publicitari o maliciós no desitjat que arriba a la nostra safata d'entrada amb l'únic propòsit de vendre'ns un producte, fer caure en algun frau o infectar els nostres dispositius.


Enginyeria social

Estratègia d'engany que utilitzen els ciberdelinqüents per guanyar-se la nostra confiança i aconseguir que compartim les nostres dades amb elles, com ara contrasenyes o dades de la nostra targeta, o que els donem accés als nostres dispositius.


Phishing

Tècnica on els ciberdelinqüents es fan passar per una altra persona o entitat a través del correu electrònic, com pot ser el banc, una xarxa social o fins i tot un servei públic, per enganyar-nos i que realitzem alguna acció sota qualsevol excusa, generalment accedir a una pàgina fraudulenta o descarregar un fitxer infectat.


Complement/extensió

Programa informàtic o programari que s'instal·la al nostre navegador i que ens permet personalitzar-lo. N'hi ha de molts tipus, alguns, per exemple, afegeixen millores de seguretat, bloquegen anuncis de les pàgines web o ens permeten gestionar les nostres contrasenyes d'accés a diferents serveis en línia.


URL

Cadena de caràcters que permet accedir a una pàgina web o contingut allotjat a Internet. Es compon de diverses parts: el protocol, que pot ser “http” o “https”, i el domini, que és el nom o adreça de la pàgina web concreta.


Pop-ups

Finestres o notificacions que solen contenir informació o anuncis i que apareixen als nostres dispositius. El més comú és que apareguin quan naveguem per Internet en forma de petites finestres i, depenent del lloc web que estiguem visitant, pot haver-hi més o menys, i fins i tot contenir enllaços maliciosos o estafes.


Biometria

Mecanisme per bloquejar l'accés als nostres dispositius que, en comptes d'utilitzar una contrasenya o un patró, utilitza algun element del nostre cos, com ara la petjada dactilar o el rostre.


NFC

Tecnologia que ens permet fer pagaments amb el nostre dispositiu mòbil, de la mateixa manera que funcionen les targetes bancàries “contactless”. Només recolzant el nostre smartphone al datàfon o TPV es realitzarà el cobrament.

0 visualizaciones0 comentarios
bottom of page