top of page
  • bivid

Conceptes bàsics d'internet que has de conèixer - part 2

La ciberseguretat ens envolta i és a l'abast de tots nosaltres. Comprendre-la no requereix grans coneixements, sinó interès a saber com actuar i protegir-nos davant les diferents amenaces a què estem exposats quan fem ús dels nostres dispositius i naveguem per Internet. En aquest article farem el primer acostament a la ciberseguretat, mostrant diferents escenaris i conceptes clau, amb els quals fer el pas per convertir-nos en usuaris conscienciats i cibersegurs.


Avui dia tots som conscients dels beneficis que ens reporta la tecnologia i Internet. No obstant això, amb els seus avantatges també arriben els aspectes menys positius, com són les amenaces en forma de virus i fraus o la pèrdua de privadesa. Per tant, com a usuaris tenim per davant la missió de preocupar-nos i fer alguna cosa perquè la nostra experiència en l'ús de les tecnologies i Internet sigui el més segura possible.


Si has decidit que ara és el moment de posar-te al dia en temes de ciberseguretat, enhorabona! No importa la nostra edat o habilitats en el maneig de la tecnologia, ja que al final tot resideix a seguir una sèrie de pautes i bones pràctiques.

A continuació, veurem diversos escenaris i elements bàsics que són clau dins del món de la ciberseguretat:4G i 5G

Tecnologies que utilitzen els nostres dispositius mòbils per connectar-se a Internet. La “G” fa referència a les generacions i evolució d'aquest tipus de tecnologia, que ens permet navegar cada cop més ràpid des del nostre smartphone o tablet.


Smishing

Atac basat en enginyeria social, on els atacants es fan passar per altres persones o entitats de confiança, a través de missatges de text o SMS, per tal d'enganyar-nos perquè realitzem un pagament, ens descarreguem un arxiu infectat o fem clic en un enllaç maliciós.


Vishing

Atac basat en enginyeria social, on l'atacant es fa passar per una persona que no és, trucant-nos per telèfon i intentant que us facilitem informació personal, accedim a una pàgina web fraudulenta o instal·lem algun programa per prendre el control del nostre dispositiu. Sovint es fan passar pel servei tècnic del sistema operatiu dels nostres dispositius.


Fake news

Notícies falses que circulen principalment per Internet a través de xarxes socials o apps de missatgeria com ara WhatsApp. Solen incloure un titular molt atractiu, però la informació que contenen és falsa o manipulada. Generalment, és fàcil identificar-les, ja que només necessitem contrastar la informació amb altres fonts de confiança o fer una cerca sobre la notícia a Internet per adonar-nos que no són veritat.

Bulos

Cadenes de missatges amb notícies o esdeveniments alarmants que no provenen de cap font fiable i només busquen desinformar i crear confusió entre els usuaris que els reben, principalment a través de xarxes socials i xats.

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page